lauantai 10. elokuuta 2013

Huolettomalle sopiva kylvöaika...

...on ehdottomasti lokakuussa tai marraskuussa, riippuen talven tulosta. Juuri ennen maanpinnan jäätymistä on hyvä kylvää monivuotisten siemenet esivalmisteltuun penkkiin. Päälle ripotellaan ohut kerros hiekkaa. Hiekan päälle levitetään harso, joka peitellään reilulla kerroksella kuivia lehtiä.


31.10.2012

Viime syksynä homma jäi huolettomasti viimetipalle, mutta maan kohmeinen pinta ei ollut ensilumen alla vielä aivan jäässä. Kylvöpenkki oli toki lämpimällä kelillä tasattu ja koivunlehtiäkin oli haravoitu riittävästi lähistölle.  

Keväällä lehdet poistetaan kun pakkaspäivät ovat ohi. Harso saa olla päällä vaikka siihen asti kun vihreää alkaa pilkottaa. 

Alla tilanne kylvöpenkissä seuraavan vuoden heinäkuussa. Kuvassa japaninhanhikki Potentilla megalantha.


Kaikki kylmäkäsittelyn vaativat siemenet on helppo kylvää näin. Kylvöpaikkaan ei saa kertyä syysvesiä ja reilu lumisuoja on hyväksi. Pikkutaimet voi koulia seuraavana kesänä heti kun ne ovat sen kokoisia, että käsittely onnistuu. Mutta ne viihtyvät kylvöpenkissä parikin vuotta jos pakko on. Ja kannattaa kylvää harvaan, jos aikoo taimia kylvöpaikalla säilytellä. Itse aion koulia viime syksyiset kylvöt vasta ensi keväänä. Nyt on jo elokuu, ja koska näyttää siltä, etten ehdi sitä kohtapian tehdä, niin antaapa pikkuisten talvehtia hyvin juurtuneina paikallaan. 

Olen tehnyt kylvöt samaan penkkiin jo monta kertaa. Kaikki siemenet eivät kuitenkaan välttämättä idä seuraavana kesänä, vaan myöhemmin. Lievää sekaannusta aiheutavat nämä sieltä täältä putkahtelevat arvoitukset. Sanomattakin lienee selvää, että kylvöistä kannattaa tehdä kartta ja muistiinpanot...ja säilyttää ne vanhatkin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti