lauantai 20. huhtikuuta 2013

Kevät yllätti


      
Mitä pidempi talvi, sen yllättävämpi kevät.  Turha kuvitella, että kevään tullen muistaisi kaiken, mitä tuli paniikissa touhuttua syksyllä ennen talven tuloa. Kuka väittää muistavansa, mihin istutti tulppaanit ja mihin tuli tökittyä alennusmyyntinarsissit? En minä ainakaan. Huolettomilla puutarhureilla ja hortonomeilla ei ole karttoja puutarhan istutusalueista, eikä säntillisiä mustiinpanoja  kaikista  lajeista ja lajikkeista. Hyvä jos nimilaput ovat tallessa. Huolellisilla asiat ovat toki hoidossa. Nostan olematonta hattuani heille.

              







Yllätykset ovat hauskoja. Hauskaa ei ole, kun huomaa keväällä kaivaneensa uuden istutuskuopan juuri kasvuun lähteneen perenna-aarteen kohdalle. Huoleton hortonomi on ratkaissut pulman keskittymällä keväällä yllättymiseen eikä ollenkaan kaivelemiseen. Jokapäiväinen kiertely puutarhassa tarkkailemassa mitä multapinnasta pilkistää, on paras tapa odotella puutarhakauden varsinaista alkamista.

Ensimmäiset piipat ovat kerta kaikkiaan ihania. Krookukset puskevat maasta sentin tunnissa ja niitä on joka kevät enemmän ja enemmän. Leviävät mokomat. Kevätkurjenmiekka on varsinainen oikuttelija. Yhtenä keväänä yksi kukka, seuraavana kymmeniä.  Mitenkähän tänä vuonna. Esikot tuli jaettua viime kesänä, joten voi varautua yllätykseen kukinnan suhteen, se on joko runsas tai heikko. 


Tänä vuonna on saanut yllätyksiä odotella. Kevät on ollut pitkä ja hidas. Tätä kirjoitusta on nyt huhtikuun lopussa vaikea jatkaa. Enhän tokikaan tiedä, mitä vielä on odotettavissa. Sen kuitenkin muistan, että yritin lumen tuloon asti saada mehiruusukkeita pysymään maassa. Ystävältä saadut ruusukkeenalut sommittelin hyvään järjestykseen montakin kertaa. Joku kävi ne aina öisin nostelemassa ylös. En saanut selville kuka, tai siis mikä oli asialla. Saa nähdä jatkuuko mehiruusukkeiden kääntely keväälläkin. Mikään muu kasvilaji ei ole moista reaktiota aiheuttanut.Täytynee kehittää uusi taistelusuunnitelma, koska aion mehiruusukkeet saada tuohon paikkaan juurrutettua. Ensin aion paljastaa syyllisen, siis riistakamerakauppaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti